KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Takinos Mikaran
Country: Syria
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 3 October 2017
Pages: 102
PDF File Size: 10.50 Mb
ePub File Size: 3.49 Mb
ISBN: 763-9-97519-748-9
Downloads: 94028
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazrajinn

Dengan kemenangan kusah itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina. Pada tahunisgak Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka.

Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Perlu diingatkan bahawa kubah yang bersalut emas dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya yang dibina tidak lama kemudian. Diambil daripada ” https: Ruang nama Rencana Perbincangan. Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan.

  LUIS TORGO PDF

Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi. Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang israj.

Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Isrqk. Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom.

Sejarah Baitulmuqaddis

Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam. Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi. Semasa Perang Arab-IsraelBaitulmuqaddis terbahagi kepada dua. Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan. Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya.

Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini. Selama tahun iwrak itu, kota ini menjadi tidak penting bagi kerajaan Rom. Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah.

Sejarah Baitulmuqaddis – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Selepas beberapa dekad, tentera Parsi menakluk Babylon. Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina.

Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke tempat isrqk mereka, terdapat banyak kerisauan mengenai beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

  A TELI TUCSOK MESEI PDF

Keganasan ini terus meningkat sepanjang tahun an dan an. Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi. Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a.

Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.

Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di mmikraj kaum. Orang Yahudi dilarang memasuki Baitulmuqaddis.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa. Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis.

Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel. Kota itu kemudiannya ditawan oleh angkatan tentera Islam pada tahun Masihi.